Νέα

Προστατεύοντας όλοι μαζί το μέλλον του πλανήτη. Η 5η διάσκεψη της Χάλκης για την κλιματική αλλαγή.

Η προφητική διακονία του Πάπα Φραγκίσκου και του Οικουμενικού Πατριάρχη Βαρθολομαίου. (Ακολουθεί το σκεπτικό και το πρόγραμμα της συνάντησης στα αγγλικά) It is not coincidental for the Christian world—and vital for the protection of the environment—that the Pope and the Ecumenical Patriarch have issued joint statements on caring for God’s gift of creation. His All-Holiness … Continue reading “Προστατεύοντας όλοι μαζί το μέλλον του πλανήτη. Η 5η διάσκεψη της Χάλκης για την κλιματική αλλαγή.”

Ήρθε άραγε το τέλος της ζωής;

Αναδημοσίευση από την Καθημερινή ενός επίκαιρου (και λόγω καλοκαιριού με τις υπερβολικά υψηλές θερμοκρασίες) άρθρου. Υπερθέρμανση του πλανήτη: Στο κατώφλι του αφανισμού – Υπάρχει επιστροφή; «Ο αφανισμός μας βρίσκεται ήδη σε εξέλιξη», αναφέρει ο Βρετανός οικονομολόγος, Ουμάιρ Χακ, μιλώντας για τις σοβαρές συνέπειες της κλιματικής αλλαγής, οι οποίες έχουν ήδη αρχίσει να κάνουν την εμφάνισή τους … Continue reading “Ήρθε άραγε το τέλος της ζωής;”

“Η Μεσόγειος hot spot της κλιματικής αλλαγής” – Ώρα για δράση

Θέρμανση των υδάτων και µάλιστα µε πιο γρήγορους ρυθµούς από τον παγκόσµιο ωκεανό. Ενίσχυση της ήδη αυξηµένης αλατότητας, άνοδος της στάθμης της θάλασσας, μείωση της οξυγόνωσης των βαθύτερων στρωμάτων και ενίσχυση της οξίνισης των νερών με αρνητικές συνέπειες στα πολύτιμα θαλάσσια οικοσυστήματα. Η κλιματική απορρύθμιση επηρεάζει ήδη σημαντικά τη Μεσόγειο Θάλασσα, αυτό το υπέροχο όσο … Continue reading ““Η Μεσόγειος hot spot της κλιματικής αλλαγής” – Ώρα για δράση”

Μικρο-πλαστικά εντοπίστηκαν για πρώτη φορά σε πνεύμονες ανθρώπων

Μόλυνση από πλαστικά μικροσωματίδια εντοπίστηκε για πρώτη φορά σε πνεύμονες ανθρώπων, σύμφωνα με νέα επιστημονική έρευνα. Οι επιστήμονες ανέφεραν ότι η μικροπλαστική ρύπανση είναι πλέον παρούσα σε ολόκληρο τον πλανήτη, καθιστώντας την ανθρώπινη έκθεση αναπόφευκτη. Αυτό σημαίνει ότι «υπάρχει μια αυξανόμενη ανησυχία σχετικά με τους κινδύνους για την υγεία» υπογράμμισαν. Τα δείγματα συλλέχθηκαν από ιστούς, 13 ασθενών, … Continue reading “Μικρο-πλαστικά εντοπίστηκαν για πρώτη φορά σε πνεύμονες ανθρώπων”

Η αναγκαιότητα των ΑΠΕ σήμερα. Προτάσεις του WWF Ελλάς για την κλιματική ουδετερότητα.

Η ενεργειακή μετάβαση πρέπει να εξελιχθεί με όρους κοινωνικής δικαιοσύνης και προστασίας του περιβάλλοντος, ώστε να εξασφαλίζεται πρώτον ότι: α. όλοι οι πολίτες ωφελούνται από την παραγωγή φθηνής ανανεώσιμης ενέργειας, β. δεν θίγονται τα σημαντικά στοιχεία του οικολογικού πλούτου της χώρας, γ. τα βάρη της ενεργειακής μετάβασης επιμερίζονται δίκαια και δ. υπάρχει ειδική μέριμνα για … Continue reading “Η αναγκαιότητα των ΑΠΕ σήμερα. Προτάσεις του WWF Ελλάς για την κλιματική ουδετερότητα.”

Κορωνοϊός: 26.000 τόνοι έξτρα πλαστικών αποβλήτων κατέληξαν στη θάλασσα

Η πανδημία έχει επιδεινώσει περαιτέρω το πρόβλημα της ρύπανσης των θαλασσών με πλαστικά, καθώς έξτρα απόβλητα, συνολικού βάρους περίπου 25.900 τόνων, εκτιμάται ότι ήδη έχουν καταλήξει στους ωκεανούς, σύμφωνα με μία νέα κινεζο-αμερικανική επιστημονική μελέτη. Αυτά τα πλαστικά περιλαμβάνουν μάσκες, γάντια, χειρουργικές ποδιές, προσωπίδες, φιάλες αντισηπτικών και άλλα προστατευτικά είδη μιας χρήσης, καθώς επίσης πλαστικές συσκευασίες τεστ, η ζήτηση … Continue reading “Κορωνοϊός: 26.000 τόνοι έξτρα πλαστικών αποβλήτων κατέληξαν στη θάλασσα”

Η μικρή ιστορία της κλιματικής κρίσης και η αμείλικτη πραγματικότητα του 1,5 βαθμού Κελσίου

της Θεοδότας Νάντσου, Επικεφαλής πολιτικής, WWF Ελλάς Μετά από μια σειρά από απανωτές κλιματικές καταστροφές που συγκλόνισαν τις κυβερνήσεις και κοινωνίες στον οικονομικά ανεπτυγμένο κόσμο μας, θα είναι το 2021 η αρχή του τέλους της μεγαλύτερης υπαρξιακής κρίσης για την ανθρωπότητα; Όσο η Ελλάδα πλησιάζει προς την απολιγνιτοποίηση, το κλείσιμο δηλαδή όλων των λιγνιτικών μονάδων, … Continue reading “Η μικρή ιστορία της κλιματικής κρίσης και η αμείλικτη πραγματικότητα του 1,5 βαθμού Κελσίου”

«Οι καλές πρακτικές της Ορθόδοξης Εκκλησίας για την αντιμετώπιση της κλιματικής κρίσης, ενόψει της Παγκόσμιας Συνδιάσκεψης UNFCCC COP26»

Διεθνές διαδικτυακό συνέδριο της Ακαδημίας Θεολογικών Σπουδών Βόλου σε συνεργασία με το WWF Ελλάς Δείτε το βίντεο των εργασιών του συνεδρίου: Αγγλικό Ελληνικό

«Ο Άνθρωπος στον Κήπο». Μια διεπιστημονική προσέγγιση στη θρησκευτική εκπαίδευση στο πλαίσιο της περιβαλλοντικής αγωγής.

«Ο Άνθρωπος στον Κήπο». Μια διεπιστημονική προσέγγιση στη θρησκευτική εκπαίδευση στο πλαίσιο της περιβαλλοντικής αγωγής. Στο φόρουμ: «Οικουμενικές Πρωτοβουλίες για την Προστασία Μνημείου και Φύσης» – Ιερά Θεολογική Σχολή Χάλκης Ευλαμπία Τσιρέλη, εκπ. ΠΕ01, ΜTh, Υπ. Δρ. Βιβλικής Γραμματείας και Θρησκειολογίας Αν αναλογιστεί κανείς τις τρεις θεμελιώδεις σχέσεις που διαταράχθηκαν κατά την Πτώση του ανθρώπου … Continue reading “«Ο Άνθρωπος στον Κήπο». Μια διεπιστημονική προσέγγιση στη θρησκευτική εκπαίδευση στο πλαίσιο της περιβαλλοντικής αγωγής.”

Η εορτή της Ινδίκτου και η προστασία του περιβάλλοντος. Το μήνυμα του Οικουμενικού Πατριάρχη αφορμή για στοχασμό και δράση

Στη συνέχεια αναδημοσιεύουμε το σχετικό μήνυμα του Οικουμενικού Πατριάρχη κ. Βαρθολομαίου, όπου τονίζεται για μια ακόμη φορά η επιτακτική ανάγκη ανάληψης δράσης από την πλευρά του ανθρώπου για την ανάσχεση της κλιματικής κρίσης. Ἡ ἑορτή τῆς Ἰνδίκτου, ἡ ἐπίσημος ἡμέρα προσευχῶν διά τό φυσικόν περι-βάλλον, εὑρίσκει καί ἐφέτος τήν ἀνθρωπότητα ἀντιμέτωπον μέ ἔντονα καιρικά φαινόμενα … Continue reading “Η εορτή της Ινδίκτου και η προστασία του περιβάλλοντος. Το μήνυμα του Οικουμενικού Πατριάρχη αφορμή για στοχασμό και δράση”

Loading…

Something went wrong. Please refresh the page and/or try again.


Follow My Blog

Get new content delivered directly to your inbox.

Create your website with WordPress.com
Get started
%d bloggers like this: