Μικρο-πλαστικά εντοπίστηκαν για πρώτη φορά σε πνεύμονες ανθρώπων

Μόλυνση από πλαστικά μικροσωματίδια εντοπίστηκε για πρώτη φορά σε πνεύμονες ανθρώπων, σύμφωνα με νέα επιστημονική έρευνα.

Οι επιστήμονες ανέφεραν ότι η μικροπλαστική ρύπανση είναι πλέον παρούσα σε ολόκληρο τον πλανήτη, καθιστώντας την ανθρώπινη έκθεση αναπόφευκτη. Αυτό σημαίνει ότι «υπάρχει μια αυξανόμενη ανησυχία σχετικά με τους κινδύνους για την υγεία» υπογράμμισαν.

Τα δείγματα συλλέχθηκαν από ιστούς, 13 ασθενών, οι οποίοι υποβλήθηκαν σε εγχείρηση. Σε 11 από αυτές τις περιπτώσεις εντοπίστηκαν μικροπλαστικά. Τα πιο συνηθισμένα σωματίδια ήταν από πολυπροπυλένιο, που χρησιμοποιείται σε πλαστικές συσκευασίες και σωλήνες, και από το PET, που χρησιμοποιείται σε μπουκάλια.

Είναι ήδη γνωστό ότι οι άνθρωποι εισπνέουν μικροσκοπικά σωματίδια, και ότι τα καταναλώνουν μέσω της τροφής και του νερού. Εργάτες που έχουν εκτεθεί, για παράδειγμα σε μεγάλα επίπεδα μικροπλαστικών είναι γνωστό ότι έχουν αναπτύξει ασθένειες.

Τον Μάρτιο για πρώτη φορά, εντοπίστηκαν μικροπλαστικά σε ανθρώπινο αίμα. Αυτό δείχνει ότι τα σωματίδια μπορούν να ταξιδέψουν στο ανθρώπινο σώμα και να μπορούν να καταλήξουν στα όργανα. Ωστόσο, άγνωστος παραμένει ο αντίκτυπος που θα έχει μία τέτοια συνθήκη στην ανθρώπινη υγεία.

«Δεν περιμέναμε να βρούμε τον υψηλότερο αριθμό σωματιδίων στο κατώτερο τμήματα των πνευμόνων ή σωματίδια του μεγέθους που εντοπίσαμε» είπε η Λάουρα Σαντόφσκι της ιατρική σχολής του Hull York. «Αυτά τα δεδομένα οδηγούν σε μια σημαντική πρόοδο στον τομέα της ατμοσφαιρικής ρύπανσης, των μικροπλαστικών και της ανθρώπινης υγείας», πρόσθεσε η ίδια.

Η έρευνα, που έχει γίνει δεκτή προς δημοσιοποίηση στο περιοδικό Science of the Total Environment και χρησιμοποίησε δείγματα από ιστούς ασθενών με υγιείς πνεύμονες, την επομένη του χειρουργείου. Ανέλυσε σωματίδια μεγέθους έως και 0.003mm και χρησιμοποίησε τη μέθοδο της φασματοσκοπίας για να ταυτοποιήσει το είδος του πλαστικού.

Μία μελέτη από τη Βραζιλία του 2021 σε δείγματα από αυτοψία εντόπισε μικροπλαστικά σε 13 από 20 ανθρώπους, με ηλικία μεγαλύτερη από αυτή της έρευνας της Σαντόφσκι.

Το πολυαιθυλένιο, που χρησιμοποιείται στις πλαστικές σακούλες, ήταν ένα από τα πιο κοινά στοιχεία που εντοπίστηκαν. «Τα επιβλαβή αποτελέσματα για την υγεία μπορεί να σχετίζονται με αυτούς τους μολυσματικούς παράγοντες στο αναπνευστικό σύστημα μετά την εισπνοή», επισήμαναν οι επιστήμονες στα συμπεράσματά τους. 

Πηγή: https://www.kathimerini.gr/life/science/561796822/mikroplastika-entopistikan-gia-proti-fora-se-pneymones-anthropon/?fbclid=IwAR1afmBt_LZSduR0F8GJ9gVDstGivI1knxpX5EEYNwyIoWllpGH76j-9-oo

Leave a Reply

Fill in your details below or click an icon to log in:

WordPress.com Logo

You are commenting using your WordPress.com account. Log Out /  Change )

Twitter picture

You are commenting using your Twitter account. Log Out /  Change )

Facebook photo

You are commenting using your Facebook account. Log Out /  Change )

Connecting to %s

Create your website with WordPress.com
Get started
%d bloggers like this: