«Η κλιματική ψήφος των πολιτών»

Μια πρωτοποριακή δημοσκόπηση με τίτλο «Η κλιματική ψήφος των πολιτών» διενεργήθηκε από το Πρόγραμμα των Ηνωμένων Εθνών για την Ανάπτυξη (United Nations Development Program),  σε συνεργασία με διάφορους φορείς, μεταξύ των οποίων το Πανεπιστήμιο της Οξφόρδης και Μη Κυβερνητικές Οργανώσεις. Πρόκειται για μια δημοσκόπηση παγκόσμιας κλίμακας, με κεντρικό στόχο να καταγραφεί η άποψη των πολιτών από 50 χώρες του κόσμου σχετικά με την κλιματική αλλαγή και τα μέτρα που πρέπει να λάβουν οι κυβερνήσεις τους σε 6 βασικούς τομείς: ενέργεια, οικονομία, μεταφορές, γεωργία και τρόφιμα, προστασία ανθρώπων και φύση.

Πρόκειται για τη μεγαλύτερη έρευνα αυτού του είδους με θέμα την κλιματική αλλαγή, η οποία αξιοποίησε με καινοτόμο τρόπο την τεχνολογία των διαφημίσεων που εμφανίζονται στα παιχνίδια για κινητά τηλέφωνα, προκειμένου να διανείμει το ερωτηματολόγιο. Με αυτό τον τρόπο κατέστη δυνατή η προσέγγιση μεγάλου αριθμού ανθρώπων που συνήθως δεν προσεγγίζονται εύκολα, όπως είναι οι νέοι κάτω των 18 ετών.

Κεντρικός στόχος της δημοσκόπησης ήταν να καταγραφεί η γνώμη μεγάλου αριθμού ανθρώπων, ώστε οι κυβερνήσεις να έχουν στη διάθεσή τους μια άμεση και ξεκάθαρη εικόνα του τι πιστεύουν οι πολίτες τους, για να μπορέσουν να προσαρμόσουν ανάλογα τις πολιτικές τους. Σύμφωνα με τον UNDP, η συμφωνία των πολιτών και η υποστήριξη των μέτρων από αυτούς αποτελεί έναν από τους κεντρικούς άξονες για την επιτυχημένη υλοποίηση των πολιτικών αυτών. Τα αποτελέσματα αυτά αποκτούν ακόμα μεγαλύτερη σημασία ενόψει ενός νέου γύρου διαπραγματεύσεων που θα λάβει χώρα στη Σύνοδο Κορυφής των Ηνωμένων Εθνών για την Κλιματική Αλλαγή στη Γλασκόβη τον Νοέμβριο του 2021.

Στο σύνολο των ερωτηθέντων, περίπου τα 2/3 πιστεύουν ότι ο πλανήτης βρίσκεται σε κατάσταση έκτακτης κλιματικής ανάγκης και ότι χρειάζεται να ληφθούν άμεσα μέτρα, με τους περισσότερους να θεωρούν, ότι η προστασία δασών και γης είναι η σημαντικότερη προτεραιότητα με τη χρήση ανανεώσιμων πηγών ενέργειας και την εφαρμογή μεθόδων καλλιέργειας που να είναι φιλικές προς το περιβάλλον να ακολουθούν αμέσως μετά. Η ηλικία και η εκπαίδευση εμφανίζονται να παίζουν τον σημαντικότερο ρόλο στο κατά πόσο κάποιος είναι διατεθειμένος να υποστηρίξει ένα πρόγραμμα καταπολέμησης της κλιματικής αλλαγής, με τους νεότερους και εκείνους με υψηλότερο επίπεδο μόρφωσης να εμφανίζονται πιο δυναμικά υπέρ αυτών των προγραμμάτων.

Την πλήρη έκθεση των αποτελεσμάτων, μπορείτε να την κατεβάσετε από εδώ:

https://www.undp.org/content/undp/en/home/librarypage/climate-and-disaster-resilience-/The-Peoples-Climate-Vote-Results.html

Πηγή: https://www.undp.org/content/undp/en/home/presscenter/pressreleases/2021/Worlds_largest_survey_of_public_opinion_on_climate_change_a_majority_of_people_call_for_wide_ranging_action.html?fbclid=IwAR2a8r8zlk96uta5swaYQJTY8LZ3yuDz9sWjT3h5TVWfqWuIspswG6c–Lk

Την παρουσίαση της είδησης επιμελήθηκε η Δρ. Ελένη Αντωνοπούλου, ΕΔΙΠ ΑΠΘ.

Leave a Reply

Fill in your details below or click an icon to log in:

WordPress.com Logo

You are commenting using your WordPress.com account. Log Out /  Change )

Twitter picture

You are commenting using your Twitter account. Log Out /  Change )

Facebook photo

You are commenting using your Facebook account. Log Out /  Change )

Connecting to %s

Create your website with WordPress.com
Get started
%d bloggers like this: